Etapele rezolvarii unei probleme

Rezolvarea unei probleme este un proces care se realizeaza in mai multe etape:

1. Enuntarea problemei: in aceasta etapa se formuleaza problema care trebuie rezolvata

2. Analiza problemei:

        - stabilirea cerintelor problemei

        - stabilirea datelor de intrare si iesire

        - stabilirea unui rationament pentru rezolvarea problemei. Acest rationament poate sa comporte o formulare matematica si apoi putem alege modelele si metodele de rezolvare

3. Elaborarea unui algoritm de rezolvare a problemei. Se realizeaza prin reprezentarea algoritmului intr-o forma simpla si clara. Cel mai des se foloseste reprezentarea algoritmilor in pseudocod (limbaj natural) sau schema logica.

4. Implementarea algoritmului intr-un limbaj de programare

5. Verificarea corectitudinii algoritmului propus. Pentru acest lucru e nevoie sa se realizeze mai multe seturi de date de intrare care sa acopere o gama cat mai larga de valori posibile incluzand situatii de exceptie. De asemenea, este recomandabil sa se verifice dupa rezolvarea fiecarei subprobleme a problemei daca aceasta este rezolvata corect. Prin aceasta testare se pot pune in evidenta omisiuni sau erori de conceptie a algoritmului dar nu garanteaza corectitudinea algoritmului pentru orice set de date de intrare. In aceasta etapa se indeparteaza un numar mare de erori de conceptie si executie.

6. Analiza complexitatii algoritmului: in general exista mai multi algoritmi pentru a rezolva o anumita problema. Ideal este sa optimizam algoritmii gasiti si sa-i facem mai eficienti. Eficienta unui algoritm se evalueaza din doua puncte de vedere:

- spatiul de memorie folosit pentru valorile variabilelor care intervin in algoritm

- timpul de executie.

7. La programele mai mari care sunt exploatate de mai multi utilizatori e nevoie si de

- elaborarea documentatiei pentru folosirea programului

- depistarea erorilor in timpul exploatarii de alti utilizatori si indepartarea acestora in versiunile urmatoare ale programului.

Dupa cate observam, elaborarea algoritmilor nu este un proces liniar. De cele mai multe ori este nevoie sa revenim asupra unei etape si sa o repetam in vederea indepartarii erorilor sau a optimizarii programului.

 

counter for wordpress

View My Stats