Entitati

Entitate: obiect, lucru, persoana sau evenitment care are o anumita semnificatie pentru problema ce dorim sa o rezolvam si care se bazeaza pe colectarea si memorarea datelor pe baza carora trebuie rezolvata problema. 

O entitate este reprezentata in ERD printr-un dreptunghi cu colturile rotunjite.

Numele entitatii trebuie sa fie sugestiv, se scrie in partea de sus a dreptunghiului cu majuscule si este intotdeauna un substantiv la singular.

Putem vedea entitatea ca o clasa de obiecte.

Pentru o entitate se pot defini mai multe instante.

O instanta a unei entitati este un obiect, persoana, eveniment... un caz particular care face parte din entitate. Prin urmare pentru a preciza o instanta a unei entitati trebuie sa specificam anumite caracteristici ale obiectului, adica sa descriem acest obiect.

Prin urmare, urmatorul pas care trebuie facut dupa ce identificam entitatile este sa-i gasim atributele care trebuie completate cu date reale.

Atributul reprezinta orice detaliu care ajuta la identificarea, clasificarea, cuantificarea sau exprimarea starii unei instante a unei entitati.

De exemplu unele atribute ale entitatii PERSOANA pot fi: cnp, nume, prenume, telefon, e-mail.

Atributele se scriu imediat sub numele entitatii cu litere mici si sunt intotdeauna substantive la singular. Un atribut este intotdeauna precedat de tipul sau.

De exemplu avem entitatea PERSOANA

O instanta a entitatii PERSOANA poate fi: Popescu Marian cu CNP 2710209163213 si numarul de telefon: 0121999999.

Atributele sunt de doua feluri:

- optionale (precedat de o): data furnizate pentru instanta respectiva pentru acest atribut poate lipsi (de exemplu e-mail-ul pentru Popescu Marian cu CNP 2710209163213);

- obligatorii (precedat de *): pentru orice instanta a entitatii respective datele corespunzatoare atributelor obligatorii trebuie neaparat completate (de exemplu nu poate lipsi din instanta valoarea pentru nume si prenume, adica nu putem defini numai cnp-ul fara sa completam datele si pentru nume si prenume).

Numim identificatori unici (UID) atributele care definesc in mod unic instantele unei entitati. De exemplu pentru atributul PERSOANA  identificatorul unic este cnp deoarece el este unic pentru fiecare persoana neexistand doua persoane cu acelasi cnp. Atributele care joaca rolul de UID sunt precedate de semnul # si ele sunt intotdeauna obligatorii.

In anumite situatii identificatorul unic poate fi compus din doua sau mai multe atribute.

 

 

 

counter for wordpress

View My Stats